7 syytä vertailla lainoja ennen rahan lainaamista netissä ( 28.09.2018 )

1. Saat luotettavaa tietoa lainoista

Helpoin tapa vertailla erilaisia lainoja on käyttää lainavertailusivustoja. Ne ovat luotettavia: niiden toiminta perustuu siihen, että ne tarjoavat puolueetonta tietoa erilaisista lainamahdollisuuksista. Lainavertailusivustot, kuten askfino.fi, tekevät puolestasi tutkimustyön. Ne käyvät läpi kymmenien lainanantajien sivustoja ja etsivät niiltä kaiken olennaisen tiedon – pientä printtiä myöten. Vertailusivustoilta löytyy myös vain virallisia, laillisesti toimivia lainayrityksiä. Vertailusivustoilla voit usein lukea myös erilaisia lainoja ottaneiden ihmisten arvioita eri lainanantajista. Sen lisäksi löydät hyödyllisiä, puolueettomia vinkkejä, jotka tekevät fiksusta ja vastuullisesta lainaamisesta helpompaa. Et siis ole yksin, vaan voit tehdä taustatyötä muiden tekemään työhön tukeutuen. Voit myös hyödyntää erilaisia laskureita ja apuvälineitä ennen lainapäätöksen tekemistä.

2. Tutustut lainatarjontaan

Markkinoilla on nykyisin suuri määrä erilaisia lainavaihtoehtoja. On pikavippejä, kulutusluottoja, joustolouttoja… Lainoja vertaillen saat hyvän käsityksen siitä, minkälaisia vaihtoehtoja tarjolla on, ja mikä niistä sopii sinun tarpeisiisi parhaiten. Jos haluat ostaa auton, tiedät jo tarkkaan paljonko rahaa tarvitset ja milloin, ja voit tehdä tarkkoja laskelmia. Jos taas tarvitset pikavipin yllättävien pikkukulujen kattamiseen, hahmotat nopeasti sen, miten nopeasti saat rahat käyttöösi. Häitä tai muita merkkihetkiä juhliaksesi saatat taas hyödyntää joustoluottoa, jota voit nostaa tarpeen mukaan. Et siis tule ottaneeksi liian pientä tai liian suurta lainaa. Tutustut myös siihen, minkälaisia lainoja juuri sinulle on tarjolla. Vaihtelua on esimerkiksi ikärajan sekä vaaditun tulotason suhteen

3. Tilanne on sinun hallussasi

Yksittäiset lainanantajat haluavat, että otat lainan juuri heiltä. Kilpailu on kovaa, ja potentiaalisiin lainanottajiin vedotaan erilaisin kampanjoin ja hyvältä kuulostavin ehdoin. Jos tutustut suoraan yritysten tarjouksiin, et välttämättä saa käsiisi kaikkea viisasta päätöstä varten tarvittavaa tietoa. Lainoja vertailemalla saat taas selkeän käsityksen eri yritysten eroista ja eduista, etkä ole mainosten vietävissä. Erilaiset arviot auttavat myös luotettavan lainanantajan valitsemisessa – ja pitävät sinut loitolla vähemmän hyvistä vaihtoehdoista. Kun tutustut nettilainojen maailmaan, opit myös nopeasti huomaamaan sen, minkälaisiin asioihin kannattaa lainaa valitessa kiinnittää huomiota. Ohjakset pysyvät siis sinun käsissäsi.

4. Säästät aikaa

Erilaisten lainanantajien etsiminen netistä voi olla turhauttavaa. Osa sivustoista ei tarjoa tarpeeksi tietoa puntaroidun päätöksen tekemiseen. Osa sivustoista taas tekee lupauksia, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. On siis vaikeaa valita juuri oikea lainanantaja vertailematta niitä huolellisesti. Lainahakemuksen tekeminen vie myös aikansa, ja lainoja etukäteen vertailemalla säästyt tältäkin turhalta työltä. Voit hakea lainaa onnistuneesti valittuasi itsellesi parhaan vaihtoehdon, etkä tee hakemuksia vain huomataksesi myöhemmin, että hait epäedullista lainaa. Lainavertailusivustojen ansiosta sinun ei tarvitse käydä läpi jokaista sivustoa, tutustua kunkin yrityksen tarjoamiin lainavaihtoehtoihin tai etsiä sivustojen syövereihin piilotettua yksityiskohtaista tietoa, vaan saat kaiken olennaisen tiedon näkyville nopeasti ja helposti.

5. Säästät rahaa

Yksi keskeisimmistä syistä lainojen vertailuun on tietenkin raha! Lainoja vertailemalla saat selville sen, miten paljon lainasi todella tulee maksamaan. Saat näkyville kerralla sekä koron että todellisen vuosikoron. Näet, minkälaisia kuluja lainaan liittyy: jotkut firmat veloittavat korvauksen lainan nostamisesta, toiset taas esimerkiksi siitä, että pidät maksuvapaan kuukauden. Saat myös selville sen, mitä tapahtuu jos et syystä tai toisesta voi maksaa kuukausierää tai koko lainaa takaisin ajallaan: myöhästyminen voi tulla erittäin kalliiksi. Voit myös helposti tutkia, miten eripituiset takaisinmaksuajat vaikuttavat lainasi hintaan. Lainoja vertaillessasi siis näet, mitkä vaihtoehdot ovat tarvitsemasi summan kohdalla edullisimpia, etkä päädy vahingossa ottamaan hyvältä kuulostavaa, mutta lopulta kovin kalliiksi tulevaa lainaa.

6. Teet harkitun päätöksen

Lainoja vertailemalla saat hyvän yleiskuvan siitä, mitä rahan lainaaminen maksaa. Saat myös käsityksen siitä, miten kauan päätöksesi vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseesi. Vertailu saa lisäksi harkitsemaan tarkasti lainasummaa. Voi olla, että olet arvioinut tarvitsemasi summan yläkanttiin, tai lainan hinnan alakanttiin. Erilaisia vaihtoehtoja puntaroimalla sinulle kirkastuu se, miten paljon rahaa todella tarvitset, kuinka pitkäksi aikaa sitoudut lainaan, ja kuinka paljon lainan ottaminen päivittäiseen talouteesi vaikuttaa. Teet siis informoidun ja harkitun päätöksen. Vertailu vähentää myös riskiä liian nopean tai impulsiivisen päätöksen tekemiseen.

7. Et saa ikäviä yllätyksiä

Lainanantajat eivät ole hyväntekijöitä, vaan ne lainaavat rahaa siitä itse hyötyäkseen. On kuitenkin eroja siinä, millä keinoin ne voittonsa tekevät. Esimerkiksi pienemmän lainan kohdalla todellinen vuosikorko voi olla erittäin korkea, mutta jos olet varma siitä, että pystyt maksamaan lainan pois ajallaan, se voi silti tulla edulliseksi. Tärkeää onkin pienen summan kohdalla selvittää, mitä lisämaksuja lainaan liittyy – maksatko esimerkiksi lainan nostamisesta? Kun kyseessä on suurempi summa, on tärkeää huomioida todellinen vuosikorko, mutta selvittää myös muut kulut ja se, mitä tapahtuu jos et pysty maksamaan lainaa ajallaan. Selvitä siis se, että voitko tiukan paikan tullen pitää maksuvapaan kuukauden ja välttää velkakierteeseen joutumisen.

7 syytä vertailla lainoja ennen rahan lainaamista netissä